ChristenUnie Elburg in gesprek over natuurgebied De Haere

De Haere.jpgdonderdag 03 maart 2022 19:15

Woensdag 2 maart bracht ChristenUnie Elburg een bezoek aan natuurgebied De Haere. Gert-Jan Hoeve, Teunis Bultman en Willem Krooneman gingen in gesprek met medewerkers van Geldersch Landschap en Kasteelen, de organisatie die het gebied beschermt en beheert.

De Haere ligt sinds enige tijd onder de loep. De provincie Gelderland wil recreatiezonering toepassen. Dat betekent dat een aantal natuurgebieden in Gelderland open blijft. Andere gebieden worden mogelijk (deels) afgesloten. Dit is nodig om de natuur te beschermen en te laten herstellen. Tegelijk is het een belangrijk en veel gebruikt gebied om te wandelen, te fietsen en te recreëren. De Haere is een van de natuurgebieden die in beeld zijn. Dat vraagt wat de ChristenUnie betreft om nauwe betrokkenheid van de gemeente Elburg.

Een wandeling door dit prachtige gebied gaf Gert-Jan Hoeve, Teunis Bultman en Willem Krooneman goed inzicht in de rijke natuur: stuifzandgebied, heide, dennenbos en zelfs een uniek groepje Kleine Wolfsklauw, een zeldzaam plantje. Maar André de Bonte (specialist ecologie) en Roy Mes (boswachter) van Geldersch Landschap en Kasteelen vertelden tijdens het bezoek aan het gebied ook over de risico's en bedreigingen door recreatie. Daarbij speelt ook de overlast van grote aantallen bezoekers en geparkeerde auto’s een rol.

Natuur verantwoord openhouden

ChristenUnie Elburg is helder. Gert-Jan Hoeve: “Wij willen deze prachtige natuur voor inwoners open houden. Daarbij moeten we wel rekening houden met wat de natuur nodig heeft. Dat vraagt om de juiste keuzes. Daarom blijven we voortdurend in gesprek met organisaties die bij het beheer betrokken zijn. We willen in ieder geval ook de parkeerproblemen oplossen, waarbij we de omwonenden van dit gebied betrekken.”

Meer standpunten over natuur in de gemeente Elburg zijn te lezen in het verkiezingsprogramma van ChristenUnie Elburg.

« Terug